#BLOOMINGMARCH: КАК ОБРАБОТВАМ СНИМКИТЕ СИ?

Здравейте, прекрасни хора!

Днес ще си говорим за нещо, за което неведнъж сте ме питали, а именно как обработвам снимките си, които качвам в социалните мрежи.

Толкова съм заинтригувана от това как другите редактират своите снимки, че едно от любимите ми неща е да гледам видеа или да чета постове на тази тема. През годините много често променях процеса, в който аз самата го правя, но сякаш вече съм намерила точните приложения, с които “разкрасявам” своите кадри. И защо използвах точно този глагол? Ами аз не обичам тотално да променям снимката, да прикривам нещо в нея и да изгуби първоначалния си вид. Единственото, което искам е да я направя по-ярка и да наблегна на детайлите в нея. В този пост съм събрала всички приложения, които са ми от помощ, както и преди и след кадри, които ще ви дадат още по-ясна представа за крайния резултат.

Ще започна с това, че обработката е много важна за нашия Instagram акаунт, но то е само едно от нещата, които ще ви помогнат в разрастването на вашия профил. От голямо значение са също: идеята и концепцията зад снимката, описанието, правилният timing и ангажираността на вашата аудитория. Започвайки блог, не знаех много от тези неща и често се отчайвах защо дадена снимка остава неоценена, но с времето и с различните ресурси, откъдето черпя информация, сякаш постигнах баланс.

Е, знам, че обещах да ви покажа кои са приложенията, които ми помагат в обработването на снимки, но то сякаш е последната част от процеса по създаване на съдържание за социалните мрежи, като Instagram и Facebook.

Можете да местите плъзгача напред-назад, за да видите преди и след на кадрите.

Преди да заснема даден кадър, аз планирам и:

• Концепцията

Едно от основните неща в един кадър! Какво искам да кажа с дадената снимка, на кого и по какъв начин. Търся вдъхновение за декор, тоалет и пози – Pinterest е перфектен за различни идеи! Осъзнах, че аудиторията винаги усеща, когато една снимка е направена безцелно.

• Светлината

Естествената светлина за мен е ключова за добрата снимка. Но не винаги имам възможността да снимам по този начин. Най-доброто време за снимане обикновено е рано сутринта или късния следобед. Със сутрешните лъчи могат да се получат някои много интересни и различни кадри. Ако разчитате само на естествена светлина, то моята препоръка е да снимате най-близо до прозореца.

Разбира се, невинаги светлината е хубава за снимки, затова и в тези моменти на помощ идват Софтбокс-а ми и Led ring лампата, като впоследствие обработката на тези кадри изискват малко повече време.

• Правилната перспектива

Наистина се опитвам да погледна средата, която ме заобикаля, преди да направя дадена снимка. Какво или кой е на снимката? Опитвам се да намеря правилния ъгъл и правилното място. Ако правим снимка на тоалет в градска среда, то винаги се опитвам да намеря по-спокойно и не толкова оживено местенце. Никога не искам да има хора в кадъра, затова търпеливо оглеждам и въобще, докато не стане перфектен фонът за снимки, то аз чакам!

• Направете повече от един кадър

Ако можете да направите един кадър и той е перфектен, значи имате късмет. Повечето фотографи правят по няколко снимки на едно и също нещо, дори и променят ъгъла. Всеки път правя по много снимки и след това ги преглеждам, за да съм напълно сигурна, че са добри. А ако не са, то процесът започва отначало!

Приложения за обработка:

Lightroom

Приложението, през което минава всяка една снимка! Причината, поради която обожавам Lightroom, е способността да създавам свои собствени preset-и. След като създам редакция, която ми харесва, мога да я запазя и да я използвам отново и отново! Разбира се, имам и готови preset-и, които ползвам. Тях съм ги сваляла от различни сайтове или съм ги видяла от YouTube видеа, но при тези preset-и винаги трябва да дообработвам снимката, за да си паснат перфектно и да изглежда добре.

Нещото, на което наблягам най-много е светлината. Много държа на подредбата на Instagram feed-а ми и в момента последователността е: една светла снимка и една тъмна такава. Изключително много ми харесва, тъй като се получава една красива мозайка от кадри! А червеното е главният ми акцент.

Наблягам и на цветовете, като някои правя по-ярки, а други по-бледи.

Винаги слагам +1 или +2 от температурата, тъй като профилът ми го предразполага.

Приложението Lightroom всъщност е безплатно, така че прави много лесно да редактирате някоя от снимките си в движение и то от всяко едно мобилно устройство. Истината е, че повечето професионални фотографи използват Lightroom, тъй като това е един чудесен инструмент.

Snapseed

Друга страхотна програма е Snapseed. Нея използвам главно за редактиране на елементи на всяка снимка и осветяване на дадена точка от кадъра (Selective). Ползвам и инструмента Healing, когато искам да изтрия нещо. С него “чистя” несъвършенствата и неравностите. Този инструмент го ползвам за снимки, които са снимани навън!

AirBrush

Никога не съм искала кожата да ми е перфектна и smooth-ната на снимките. Това ме кара да се чувствам неестествено и сякаш изкривявам реалността. Всеки един от нас има несъвършенства по кожата си и това не е лошо. Хора сме! Но приложението AirBrush го използвам, когато искам да прикрия черните си кръгове, които почти винаги “лъсват” на снимките, особено на по-близките кадри. И все пак това е приложението, което най-малко се използва при обработката на кадри.

Е, прекрасни хора, надявам се, че бях достатъчно изчерпателна за техниките и приложенията, които използвам. Истината е, че имаме необятен интернет свят, в който има всякакви tutorials, които да ни помогнат да се усъвършенстваме в заснемането и обработването на кадри, стига да го поискаме!

Kisses, Steffani

One thought on “#BLOOMINGMARCH: КАК ОБРАБОТВАМ СНИМКИТЕ СИ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s