#BLOOMINGMARCH: КРЪСТОВА ГОРА И СЕЛО КОСОВО

Здравейте, прекрасни хора!

Четвъртък е, което означава, че ще пътуваме из нашата красива родина, като днес съм решила да ви заведа на едно наистина чудотворно място, а именно Кръстова гора.

В годините съм чувала безброй интересни истории за това свято място и отдавна исках да го посетим, но сякаш никога не бяхме готови да стигнем до него, докато в края на лятото се решихме да си направим еднодневна екскурзия. Спомням си, че беше на 20 септември и времето беше изключително хубаво и слънчево. Отделихме си цялата неделя, а в края на вечерта се прибрахме изключително заредени и положително настроени. Сякаш това местенце ни дари част от енергията си.

Кръстова гора е един от най-големите християнски центрове в България, който привлича голям брой поклонници. Манастирският комплекс е разположен на поляна сред красива гора. Той започва с изградена арка, олицетворяваща входа на комплекса.

Църквата „Покров на света Богородица“, завършена през 1995 г., се намира в началото на манастирския комплекс, като над нея се намират параклиси, 12 на брой, посветени на 12-те апостоли, като са разположени двустранно на стълбището към връх Кръста с разпятието. Нарича се комплекс “12 апостоли”.

В края на хълма с параклисите се намира и 99 килограмов метален кръст, дарен през 1936 година от цар Борис III. Всъщност това е негов дубликат, като се вярва, че той има чудотворни сили и може да излекува всяка една болест.

Според легенда в района има и извор, притежаващ лечебна сила.

Магията на Кръстова гора…

Защо всъщност това място предизвиква такъв интерес у хората? В тази местност е заровена частица от Христовия кръст. Много са легендите за това вълшебнo място, като всяка от тях разказва за сторено чудо и за излекували се хора, дори и от най-тежките болести.

Кръстова гора е най-силно посещавана в навечерието на Кръстовден, на 14 септември. Всяка година на 13 септември хиляди поклонници пренощуват под откито небе, за да се молят за здраве и благоденствие.

Къде се намира?

Кръстова гора е местност в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх, който е висок 1545 м. Там се намира и манастирски комплекс “Света Троица”.

Разположението му е в най-южната част на област Пловдив, като селата Белица, Мостово и Борово са близко до местността.

Намира се на 60 км. от град Пловдив и на 40 км. от Асеновград.

След като прекарахме около 2-3 часа на това свещено място, се запътихме към друго интересно място. Става въпрос за село Косово, което до онзи момент не бях чувала никога. Скрито в Родопите, това селце има само 9 постоянни жители и е изключително малко по площ, но в същото време може да напълни сърцето ви с толкова много любов и красота.

Магията на Косово започва още по пътя, който води до него.

Едно от любимите ми неща е обикалянето на такива селца, скътани в родината ни, като досега Лещен и Ковачевица са ме впечатлили най-силно. Но някак си безвремието, спокойствието и дружелюбността на местните ме грабна толкова силно, че желанието ми да се върна отново в село Косово е изключително голямо. Ровейки се в интернет, разбрах че има много къщи за гости, които предлагат страхотно преживяване, връщане към корените и спокойствие. Така че следващия път, в който посетим родопското село, то ще останем за малко повече време.

Докато бяхме там хапнахме в местната кръчма “Безгрижен живот”, която ме впечатли дълбоко със семплостта си. Мисля, че по името си личи какво чувство иска да ни придаде това местенце и искам да ви кажа, че изцяло изпълни мисията си. Изпробвахме традиционни родопски специалитети, като качамак и пататник.

Забележителностите в селото са: Етнографският музей, храмът „Успение Богородично” и паметната плоча за загиналите във войните, в които е участвала България. Ние не стигнахме да ги разгледаме, но доколкото разбрах няма кой да обслужва ги обслужва, но ако имате желание да разглеждате, то ключовете се намират в кръчмата.

Косово е изключително живописно българско село, а гледката към планината и природата е навсякъде, където погледът стига.

Къде се намира?

Косово е разположено на 5 км от балнеоложкия курорт Нареченски бани, на 30 км от Асеновград и 50 от Пловдив.

Е, прекрасни хора, нямах търпение да ви разкажа за магичните места, скрити в Родопите!

Посещавали ли сте Кръстова гора и село Косово? Обичате ли да пътувате из България?

Kisses, Steffani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s