#BLOOMINGMARCH: CHATEAU COPSA, СОПОТ, КАРЛОВО И КОПРИВЩИЦА

Здравейте, прекрасни хора!

Днес ще попътуваме, макар е виртуално, до едно изключително красиво и магично място, което се намира в сърцето на Розовата долина. Близо до Сопот, това местенце е толкова магично, че на моменти забравяш, че се намираш в България. Става дума за място, което със сигурност сте виждали в Instagram, а именно Chateau Copsa.

Имах едно огромно желание да си подаря пътуване за рождения си ден! Дълго време търсехме локация в България, където да бъде по-различно, интересно и запомнящо се. Чудихме се между еко селище “Омая”, къмпинг “Синева” и други. Но сметнахме, че за есенното време винарната е най-добрият ни избор!

Прекарахме две нощувки в Chateau Copsa и единственото, което мога да кажа е, че там е повече от невероятно. Отидохме в петък вечерта, целият съботен ден беше посветен на шатото, а в неделя се върнахме в столицата.

Дълго време се чудехме каква стая да си изберем: комплексът дава две възможности – има стаи както в замъка, така и в мезона. Интересното е, че всяка една от тях е с различен интериор, което прави мястото още по-уникално. Много бутиково! Избрахме си престоят ни да бъде в Maison Copsa, като нямам спомен какво беше точното наименование на стаята ни, но се намираше в дъното на втори етаж. Беше изключително просторна, със спираща дъха гледка: спалнята се намираше до френски прозорец, точно срещу замъка, а от тераската се виждаха необятните лозови поля. През изминалата година имах огромният късмет да посетя наистина красиви места в България, страхотни хотелски комплекси, обзаведени по толкова модерен и впечатляващ начин. Всеки път, влизайки в дома ни за няколко дни, възкликвам “Ах, прекрасно място! Ще направя много кадри оттук!”. И никога не се случва точно така… Винаги се наслаждавам на атмосферата и рядко стигам до камерата. 😅

Винена дегустация

В съботния следобед решихме да си подарим и дегустация на вино. Опитахме 5 вида вино от линията “Zeyla” и останахме повече от очаровани. Много е интересно да слушаш за историята на виното, да разбираш повече за него и в същото време да усещаш вкуса му. Това беше първата дегустация в живота ни, но с удоволствие бихме повторили. Дори видяхме, че такъв вид събития се случват и в София! Дегустацията се състоя в ресторанта на Maison Copsa, но доколкото знам може да се случи и в тяхната изба, която се намира под замъка.

Къде се намира?

Chateau Copsa се намира до село Московец, близо до Сопот и Карлово.

До мястото се стига от една отбивка точно до село Анево, пътят е черен, но проходим. А от двете му страни се намират част от лозята на винарната.

Престоят ни на това местенце може да се опише с няколко думи: царяща тишина и спокойствие, невероятни изгреви и още по-красиви залези, планини, необятна природа, пеещи птички, свирещи щурци, рай, вкусна храна и топло отношение.

Какво има наоколо?

Хубавото е, че покрай шатото има много места за разходка, така че престоят ви няма как да бъде еднообразен. Градчета като Сопот, Карлово и Копривщица, важни за българската история, са на няколко километра от замъка.

Наблизо се намира и лифт Сопот. Това е най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България – 3990 м. Той се състои от две части: първата започва от покрайнините на град Сопот, а втората от местността Почивалото. Ние не стигнахме до него, но тази година имаме план да го посетим.

Карлово пък се намира на 5 км от Сопот и също е едно красиво българско градче, изпълнено с възрожденски дух. Там може да посетите национален музей “Васил Левски”, паметници на културата: Къща “Белия двор”, “Патевата мааза”, Къща “Райно Попович” и Бухалов хан. А докато сте там посетете и “Яйцето на историята”. Това е красиво изписано с бои яйце, по чиято повърхност са представени важни моменти от историческото ни минало.

Разходка до Копривщица

Докато бяхме отседнали в Chateau Copsa, решихме да посетим Копривщица. Място, на което от малка не бях ходила. И си беше така, както си го спомням. Все още силно показва своя дух, зарежда те, благодарение на възрожденските къщички, припомняш си историята и започваш да се гордееш още повече с нея!

Къде се намира?

Намира се в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. На 50 км от град Сопот и на 110 км от София, затова и е перфектна дестинация за еднодневно пътешествие.

Какво да правите там?

Историята е безкрайно въздействаща и всеки един от нас е учил за нея, затова и тук ви давам само идеи за нещата, които можете да правите в градчето. Дълга разходка из калдъръмените улички, обиколка на възрожденските къщички, както и на музеите и посещение на мемориалния комплекс “Човекът що даде фаталният знак”, откъдето се вижда цялата красота на Копривщица. Отивайки там, ние си припомняме за хилядолетната ни история, разбира се, научаваме нещо ново за видните възрожденци и силно се зареждаме!

Е, прекрасни хора, надявам се, че виртуалната разходка в Западна България ви е подействала сгряващо в този мразовит четвъртък. Истината е, че нямам търпение да дойде пролетта, за да възобновим пътуванията си из България. Последната една година ни подейства изключително мотивиращо да се върнем към корените си и да опознаем повече родината си. Това ми носи едни много красиви и мили спомени от времето, в което всеки уикенд родителите ми ме водеха някъде из България!

Имам много места, които съм си записала и нямам търпение да ги посетим. Искате ли да споделя тук списъка с кътчетата, които планираме да разгледаме тази година? Ще се радвам да ми споделите!

Kisses, Steffani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s