#BLOOMINGMARCH: MY SELF-CARE SATURDAY

Здравейте, прекрасни хора!

В днешния съботен ден ще ви разкажа за това как се грижа за себе си и моментите, които си подарявам. В повечето случаи, го правя през почивните дни, просто защото тогава имам повече време и не бързам за никъде. А това е първото правило за един self-care момент: да нямам други задачи и да бъда свободна. В следващите минути ще ви споделя защо това има значение и как да започнете да го правите! Приятно четене!

✔️ Естествено събуждане

През уикенда спирам всичките аларми и не бързам да ставам! Наспивам се, защото през седмицата ставам към 6:00-6:30 часа, което много ме изморява. Не се чувствам гузно, че съм спала до 10:00 часа.., а понякога и до по-късно. 😅 Разбира се, това се случва доста рядко, тъй като винаги се будя към 9:00 часа. Явно нямам търпение за глезенето, хаха!

✔️ Вода с лимон + витамини

Рутината си е рутина, затова и не пропускам да изпия водата си с лимон и всичките си витамини. Накратко водата с лимон има диуретично и прочистващо действие, тя осигурява на тялото електролити, които хидратират организма, помага за храносмилането, прочиства кръвта и подобрява състоянието на кожата. А за витамините… те са си една незаменима част от ежедневието ми!

✔️ Един офлайн ден

Денят за себе си е перфектното време за социален детокс! Средно човек отделя около 3 часа на ден за любимите си социални мрежи.

Аз работя със социалните мрежи, но в почивните дни си задавам ограничение и прекарвам останалото време, наслаждавайки се на любимите активности и на повече продуктивност.

✔️ Pamper Day

Разбира се, денят за себе си включва глезене с ароматна вана и любимите продукти: скраб за тяло, олио или масло за кожа, различни продукти за лице: пилинг, маски, серумчета.. ахх, любимо време!

💡 А ако имате повече време, защо да не направите свои собствени домашни спа продукти, като добавите етерични масла, за да изградите един пълен релаксиращ “оазис”. Запалете си ароматна свещ, пуснете си хубава музика и се потопете изцяло в тази невероятна атмосфера.

✔️ Разходки

Ако времето навън е топло и слънчево, то разходката е задължителна! Дали ще бъде в града или сред природата, то тя е ефективен начин за справяне със стреса, като се съчетава с физическа активност. Тренирам тялото си, а в същото време умът ми е изключително спокоен. Истината е, че това е нещото, което ме прави все по-щастлива и това е заради дългото оставане вкъщи през последната една година. Това е едно от нещата, което ми доказва, че щастието е в малките неща! 🥰

✔️ Рисуване

Не знам за вас, но нещото, което силно ме успокоява е творенето под всякаква форма. Наскоро си купихме платна, бои и стативи и често прекарвам дните си в рисуване. Това и е едно от най-любимите ми активности през self-care деня.

✔️ Подкасти и наваксване с YouTube видеа

През седмицата нямам особено много време за YouTube, затова наваксвам през self-care дните. Правя си Куркума Лате, настанявам се удобно и гледам любимите си YouTube видеа, както и слушам подкасти.

Споделям ви и кратък списък с любимите си подкасти:

✨ InСтории

✨ Кариерен Ум

✨ Themintpodcast

✨ TED Talks Daily

✨ Daily Meditation Podcast

✨ Breaking Beauty Podcast

✔️ Четене на любима книга

За съжаление, времето за четене става по-малко и малко, затова и през уикенда се възползвам и си чета любима книжка. Както знаете, четенето има много предимства като умствена стимулация, облекчаване на стреса и хармония.

✔️ Творене в кухнята

В последно време ми е много интересно да изпробвам различни рецепти и дори това ме успокоява. Така че ако имам повече време и желание, то творя в кухнята. И тук ще ви покажа бърза рецепта за една изключително полезна напитка, а именно Куркума Лате или Златно Мляко. Това е лечебна напитка, с която заменям кафето през почивните дни. Тя не съдържа кофеин, но пък действа ободряващо и тонизиращо, основава се на хилядолетните принципите на Aюрведа.

Ползите на Куркума Лате:

• Повишава имунната система.

• Има противовъзпалителен ефект.

• Действа благоприятно на храносмилането.

• Стимулира кръвооръщението.

• Намалява нивата на кръвната захар.

Ще са ви нужни:

• 300 мл. ядково/безлактозно мляко

• 1 пръчка канела

• 1 ч.л. куркума Био Класа

• 1/2 ч.л. пресен джинджифил

• 1 ч.л. екстракт ванилия

• 1/3 ч.л. кардамон

• 1/3 ч.л. карамфил

• щипка черен пипер

• щипка лют пипер

Стъпки:

• В тенджера загрейте млякото, като постепенно добавяйте всички подправки. Разбъркайте хубаво, за да се разтворят.

• Дръпнете тенджерата от котлона, прецедете напитката (по желание) и сипете в чашка.

• Насладете се на вкуса му, споделете го с любим човек!

✔️ Време, прекарано с близките хора.

Последното нещо, което смятам, че ме прави истински пълноценна е времето, което прекарвам с близките си хора. Всички знаем, че забързаният живот прави срещите със семействата ни все по-трудни и редки! Но нещото, което винаги държа да правя е да отделям време, за да споделям повече моменти със семейството си. Нещото, което ме прави истински щастлива!

Ценете моментите за себе си! Обръщайте внимание на нуждите си и си давайте време! Защото това не е егоистично, а точно обратното – точно тези мигове ни карат да се чувстваме добре, а усещайки се така, то можем да бъдем пълноценни за хората покрай нас!

А вие какво правите, за да си подарите време на себе си? И кога за последно се случи това? Ще се радвам да ми споделите!

Kisses, Steffani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s