#BLOOMINGMARCH: РАЗХОДКА ИЗ СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ

Здравейте, прекрасни хора!

На това хубаво, слънчево и топличко време ще се разходим до едно много арт място, намиращо се близко до град Пловдив. Днес ще ви разкажа за село Старо Железаре, което е превърнато в една галерия на открито. Отдавна ми се искаше да посетим това цветно местенце в Южна България, съживено от Венцислав Пирянков, чиито родови корени са от Старо Железаре, и съпругата му Катажина.

В края на лятото решихме, че това е перфектният момент да го направим! Избрахме си 6 септември, като се оказа, че селото е повече от празно и това направи разходката ни още по-спокойна!

Какво представлява Старо Железаре Street Art Village?

Старо Железаре е мястото, където къщите и оградите са изрисувани с образи на местни хора заедно със световно известни личности като политици и знаменитости, избрани от домакините. Първите творби се появяват през 2015-та година, впоследствие Пирянков, заедно със съпругата си Катажина и част от учениците им по изобразително изкуство изрисуват цялото село, като го превръщат в една своеобразна галерия на открито.

Из улиците на Старо Железаре може да откриете знаменитости, като Тръмп, Барак Обама, кралица Елизабет, Ангела Меркел, Сталин и Путин, Бриджит Бардо, Мерилин Монро, Бийтълс, Стив Джобс, Карл Лагерфелд и други. Всички тези герои са вплетени в различни сюжети, заедно с жителите на селото!

Там може да намерите и произведения на изкуството, като “Целувката” на Климт, “Викът” на Мунк, “Аз и селото” на Шагал, “Уроци по пиано” на Матис и много много други.

При създаването им творбите са били основно по улица МОМА /Museum of modern art/, но с времето изкуството е започнало да завладява всяко едно местенце от селото. Цялата идея за съживяването на селото стои зад това, че искат там да се провежда ежегоден Фестивал за стенна живопис.

Един от най-запомнящите се надписи тук.

Всъщност Старо Железаре не е никак малко и на нас ни отне около 2 часа да го разгледаме. Два изключително ползотворни и вдъхновяващи часа! Както ви казах вече, то е осеяно с невероятни картини, като през 2016 година са били около 40 на брой. Със сигурност, сега са много повече!

А докато сте там, може да посетите и етнографския комплекс „Дом на традициите“, както и църквата „Света Богородица“!

Къде се намира?

Старо Железаре е място, което задължително трябва да посетите. Не е никак далеч, а и покрай него има други интересни местенца. Намира се на 12 км. от курорта Хисаря, както и е близко до Старосел. Така че е подходящо за еднодневна екскурзия, в която да почерпите малко вдъхновение, да разгледате и преживеете изкуството и да опознаете нови кътчета от красивата ни страна. В случая ние посетихме само арт селцето, но ако тази година се върнем, то ще го съчетаем и с разглеждане на Старосел (разкопки и гробници), както и разходка в Хисаря.

Всяка една картина и графит разказват история, която следиш с голям интерес. Място, на което изкуството се среща с ежедневието, като то става много по-интересно и цветно. Старо Железаре е селото, което с атмосферата си ни донесе спокойствие, щастие и доза вдъхновение. И сега, гледайки кадрите, които сме направили, аз се зареждам по абсолютно същия начин, по който се заредих преди 6 месеца. Това малко пловдивско селце се е превърнало в туристическа атракция, благодарение на уникалността си.

Завършвам този пост с невероятен цитат, който изцяло описва това цветно кътче!

– Изкуството е необяснимо. – Той махна с ръка към гостоприемния домакин. – Можем само да кажем, че това е проява на любовта на художника към човечеството.

Жауме Кабре

Kisses, Steffani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s