INTERVIEW WITH MARIA DIMOVA AND THE REAL BEAUTY

Здравейте, прекрасни хора!

Добре дошли в моя блог!

Днес изключително много се вълнувам за поста, който предстои, защото ще бъде с един специален човек! Човек, който се появи в живота ми преди една година, канейки ме на първата ми блогърска среща! Още тогава усетих изключителната връзка, която ние двете имаме! 😍 2 месеца по-късно ние се потърсихме и оттогава не спираме да си пишем, говорим и работим заедно! Възхищавам се на всичко това, което тя прави, затова и реших да ви запозная отблизо с нея! 😍

Е, време е да ви разкрия коя е гостенката ми в днешния пост! ☺️ Това е… drumroll, please… Мария Димова, създателката на бранда Greya Cosmetics и серума Greya 01, които неведнъж съм ви показвала тук и в Instagram страницата ми!

Имам огромното щастие от малка да съм заобиколена с вдъхновяващи жени, които силно държат на естествената красота и знаят как да я запазят, както и да предадат ценните си съвети на следващото поколение. Непрекъснато давам за пример мама, която ми споделяше различни маски, тайни и продукти. Започнах да се грижа за кожата си още в 8-ми клас, като ползвах лек хидратиращ крем, разбира се, изборът за продукт беше в ръцете на мама! 😅 Винаги съм се възхищавала на кожата на баба, на която ѝ се появиха бръчки в последните години от живота ѝ. ❤️

Безумно щастлива съм, че имам такива примери покрай себе си, а когато срещнах Мария, то видях същия хъс, красота и съвършенство в нея, които съм виждала в жените, които са ме отгледали! Тя е човек, който създава всичко с много любов и желание. Спомням си първия път, в който ми разказваше и показваше нейният продукт. Пиехме ароматно капучино, пред мен седеше красивата кутия на серума Greya 01, а Мария разказваше с толкова много любов за него, че още тогава разбрах колко прекрасен е той, дори без да съм го пробвала! 💗

А сега ви оставям със страхотното интервю, което направихме с Мария и, повярвайте ми, четейки го, се усмихвам до ушите и се зареждам с толкова положителна и красива енергия!

 • Коя е Мария Димова?

Здравей, Стефи, и благодаря за поканата. Още от началото с екзистенциалните въпроси! Като ученичка мечтаех да следвам политология – да, знам, не звучи като да бях най-популярната в класа (смее се). Когато ме приеха, бях сигурна, че ще се занимавам с научноизследователска дейност и днес мога да заявя, че съм дипломиран доктор по политология. Ще продължавам да се развивам в сферата, защото това не е от целите, от които съм се отказала – все пак я преследвам още от тийнейджър.

Днес пиша в списание Glamour, в което от последния месец имам своя рубрика – #Връзки101. В нея си говорим за отношенията между мъжете и жените, личната сила и самоувереност, секса и пречките пред щастието, както и за доста куриозни случки, често от първо лице.

#Връзки101, списание Glamour

Занимавам се и с дигитален маркетинг и от година насам имам свой козметичен бранд.

 • Какво те накара да предприемеш първите стъпки и да създадеш свой собствен бизнес?

Вътрешното ми усещане, че това е правилно. Никога не съм била от хората, които вярват, че работата от 9 до 5 носи сигурност или че тя е пътят към личната реализация. Разбира се, в крайна сметка има дни, в които работя до 23 h, но имам и свободата относително еднолично да планирам ежедневието си. Освен това, силно вярвам, че всеки стартъп трябва да носи послание, което иска да сподели с бъдещите си клиенти и само тогава би имало смисъл в неговото започване. В моя случай това е виждането, че най-подходящи за кожата на нас, българските жени, са продукти, създадени в България.

 • Винаги ли си била толкова предприемачески настроена?

Когато погледна назад, излиза, че откакто се помня, съм била настроена предприемачески. Спомням си как в първи курс си дадох всички спестявания за обучение на тема „как да стартираш своя първи бизнес от нулата“. Освен че беше изключително полезно, хората, които тогава ме вдъхновиха, продължават да го правят и до днес и съм горда, че вече се познаваме лично.

След година, в която четях как трябва да действаш преди да си готов, но така и не събирах увереност да скоча, стартирах първия си онлайн магазин – griva.bg. Първоначално той започна като сайт със съвети за грижа за косата, но крайната ми цел беше да продавам най-удобните екстеншъни за българските жени, които да не разчитат на фризьор за поставянето. Развивах тази идея около 2 години, но в един момент нещата съвпаднаха с подготовката ми за кандидат-докторантските изпити и реших да се отдам изцяло на науката. Не съжалявам за избора си, защото знаех, че в един момент ще се върна към собствения бизнес.

 • Какво те вдъхнови да създадеш този страхотен серум? Разкажи ни малко повече за него!

Благодаря ти за красивите думи. Исках да създам серум, който едновременно да хидратира кожата в дълбочина, да я оставя озарена и да е вдъхновен от родните традиции. Колебаех се какво да е основното му активно действие, но като #digital момиче нямаше как да се спра на нещо различно от защита срещу модерния враг номер 1 – синята светлина. Да се доберем до специфичната съставка, от която имахме нужда, си беше борба, защото тя се влага само в най-високия сегмент бяла козметика, но в крайна сметка успяхме. Така, след много тестови версии, се роди Greya 01. Финалният вариант съдържа и орфеево цвете – мистично растение, което вирее само по нашите земи и заради възможността си да „възкръсва“ дори при пълна загуба на вода, е наречено безсмъртниче.

 • Какво за теб е красотата?

Колкото и старомодно да прозвучи, за мен красотата се корени в две неща – пропорции и грижи, които могат да се компенсират взаимно. Като казвам пропорции, нямам предвид начина, по който се разбират шаблонно те в наши дни – обемни вежди, плътни устни, тежък контур. Всичко това не е лошо, но не е гаранция за красота – тя е в уникалното, неповторимото, липсата на перфектност.

По мое мнение днес, от желание да сме свръхприемащи, развихме толерантност към неща, към които не трябва да има разбиране. Едно 150+ килограмово женско тяло не е красиво не защото визуално има нещо лошо в него, а защото то говори за немърливост към душата и нездравословно отношение. Вредното за физиката няма как да е красиво – за мен това включва всички крайни отклонения в килограмите, инжекции, рискована хирургическа намеса и пр. Една жена трябва да е на първо място озарена отвътре, заради самоувереността и жизнерадостта си.

 • Сигурна съм, че е имало и тежки моменти в изграждането и управлението  на свой собствен бранд, как си се справяла с тях?

Тежките  моменти са неразривна част от процеса на живот. Предварително се бях настроила психически, че ще има трудности и предизвикателства без очевидно правилни отговори, както и за клишето „нестандартни решения“. Освен това вярвам, че колкото по-бързо сгрешиш, толкова по-бързо ще се научиш, и сякаш очаквах с нетърпение първите трудности. Разбира се, имаше дребни забавяния, мискомуникация и прочие, но тях успявах да менажирам в рамките на часове. В деня, в който беше планирано да стартират предварителните продажби, ми се обадиха от фабриката, че не само етикетите не пасват като размер, а са със сгрешен текст. При все, че проверявам всичко по три пъти, не разбирах как е възможно. Оказа се грешка на подизпълнителя, но ние трябваше да се справим с пасивите и забавянето от 2 седмици. Към онзи момент загубихме голяма сума и всичките ни планове отидоха да гледат кинопрожекция. Държеше ме вярата, че продуктът носи много стойност и съм вложила сърце в него – нямаше как да не успее. Само трябваше още малко търпение.

За добро или лошо, днес все още ми се налага да се самомотивирам – представата, че в момента, в който си най-зле, ще се появи някой случаен минувач и ще ти върне вярата, както го дават по филмите, не е реалистична. Никой не е дошъл да ми каже „браво“ за поредния ден, в който не съм се отказала. Понякога дори близките ми са скептични. И точно в тези моменти е най-важно да вярваш не само на себе си и на възможностите си, а и на идеята си. Ако тя е само да печелиш – ще загубиш посоката съвсем рано през пътуването си.

 • Кои са най-важните неща за напредъка на бизнеса и то в сферата на красотата?

Умението да взимаш непопулярни решения, както и търпението. Те са важни не само за бизнеса в сферата на красотата, а за всеки. В началото на годината се колебаех между две потенциални партньорски платформи, в които да включим серума Greya 01. От едната опция мигновено щяхме да си върнем 40% от първоначалната инвестиция. Реших да не скачам, а да проверя подробно – оказа се, че ако се бяхме доверили, целият бранд можеше да пострада в дългосрочен план и да се обвърже с компания, потенциално синоним на непрофесионализъм. Все още има хора около мен, които казват, че в България най-важно е да вземеш парите и утре да го мислиш, но за мен луксозна марка не се гради по този начин.

 • А сега накъде? Какви са бъдещите планове за Greya Cosmetics?

Не ми се иска да издавам много, но до края на месеца предстои да стартираме нова и, надявам се, полезна информационна кампания за това колко е вредно да гледаме екрани на телефони и лаптопи през първия час на деня. Като #digital момичета сме пристрастени към тези устройства, но трябва да имаме културата и волята да ги използваме по начин, който ни носи само ползи. Кампанията ще е продължение на едно предизвикателство, което отправих миналата година – #СпечелиПървияЧас и ще запознава аудиторията с ползите от това да си изградим сутрешна рутина, която не включва „дигитален шум“. Мисля, че не осъзнаваме колко пагубно за продуктивността ни е първото нещо, което виждаме, да са негативни новини или истории на хора, които дори не харесваме. Умението да започваме деня си правилно, с оглед постигане на целите ни, е изключително важно. Надявам се със #СпечелиПървияЧас да стимулираме повече момичета да се настроят за успех още със ставането.

 • Какъв съвет би дала на момичетата, които мечтаят да се развиват в тази сфера и искат да постигнат целите си?

На този етап бих могла да дам два най-основни съвета, които и самата аз следвам. Първият е да се подготвят, че всяко нещо изисква усилия и най-вече постоянство. Когато работим за себе си, липсва факторът „авторитет“, който постоянно да ни подбутва да свършим нещо, което отлагаме. Там идва ролята на волята и на умението да се самомотивираме.

Преди да реша да започна нещо, винаги го вилидирам с два въпроса: 1. Дали това е истинска моя мечта, за която ще остана мотивирана и след месеци преследване? и 2. Какви точно действия ще включва нейното реализиране?. Ако ще ми е приятен само крайният резултат, а не ежедневните задачи, които водят до него, е ясно, че няма да съм успешна. Имах една позната, която записа докторантура, без да обича да пише – решение, което така и не разбрах. Ако не си влюбена в рутинните действия, които павират пътя към целта, или те не са нещото, в което си истински добра, как се очаква да ги повтаряш постоянно за дълъг период от време?

Вторият съвет е, независимо от позицията и високите си цели, никога да не забравят, че на първо място са дами. Женствеността и уязвимостта са едни от най-големите ни „оръжия“ и трябва да искаме помощ винаги, когато усещаме, че се нуждаем от нея. Няма нищо срамно в това, дори напротив – така изглеждаме още по-истински в очите на околните, защото умението да знаеш какво можеш и какво –не, говори за силна психика и самоувереност.

 • Къде читателите на Daily Dose of Inspiration могат да те намерят? 

Използвам предимно Инстаграм- @mariya.dimovva и ще се радвам всеки читател, който има въпрос към мен, да го отправи там, за да продължим разговора по всички интересни теми, които въпросите ти повдигнаха.

 •  А как може нашите дигитални момичета да се сдобият с озаряващия серум Greya 01?

На първо място, разбира се, през сайта ни: https://greyacosmetics.bg/.

Могат да поръчат и във Фейсбук: https://www.facebook.com/GreyaCosmetics/ или Инстаграм: https://www.instagram.com/greyacosmetics/.

На финала, искам отново много да ти благодаря за поканата и възможността, прекрасна Стефи!

А аз, прекрасна Мария, искам да ти благодаря за страхотното интервю, красивите и вдъхновяващи отговори, както и за силата, която даде на всичките читатели на блога! Пожелавам ти да продължаваш да бъдеш все така цветна и интересна личност и да постигаш всяка една твоя цел!

Мили хора, пожелавам ви един страхотен, слънчев и много красив ден!

Kisses, Steffani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s