Невероятните забележителности на Северното Черноморие

Здравейте, прекрасни хора!

Добре дошли отново в моя блог! 

Преди няколко дни се върнахме от лятната си почивка, като тази година избрахме тя да бъде малко по-различна и по-интересна! Решихме тя да бъде не на Южното, а на Северното Черноморие, тъй като рядко стигаме до него. Винаги сме избирали дестинациите, които посещаваме да бъдат на Южното Черноморие, като едно от най-любимите ни места е Несебър, за който неведнъж съм писала в блога! Но нещото, което ни накара тази година да експериментираме и да отидем на по-различно място е това, че колкото по на север отиваме, толкова по-дива и по-красива е природата там, а човешкото влияние е минимално. А на нас ни се искаше да усетим точно тази емоция – да се доближим до природата, колкото се може повече! Посетихме толкова страхотни местенца, които ме вдъхновиха и нямах никакво търпение да ги споделя с вас! И както вече сте разбрали от заглавието на този пост, в следващите няколко реда ще си поговорим за красивите места по Северното Черноморие!

Приятно четене, мили хора!

📍 Варна

Варна ми е изключително любимо място, на което съм ходила ужасно малко пъти! Посещенията ми там могат да се преброят на пръстите на едната ми ръка. 🙄 Разбирам защо се получава така, все пак живея на другия край на България, но винаги когато идваме на Северното Черноморие, посещаваме и морската столица. ⚓️ Дълга разходка из Морската градина, вкусен обяд или вечеря с пресни морски дарове и невероятното спокойствие, което ми носи този красив град! Едно от най-любимите ми места във Варна е пристанището, което винаги посещавам, когато съм в града. Иска ми се да прекарам повече време във Варна, но никога досега не съм успявала. Е, крайно време е да си организираме кратка екскурзия дотам, за да се насладим на града и да обиколим всички готини места. Имам си и списък със забележителностите, които искам да посетя: Рибарския плаж, панорамна площадка “Галата” и Римските терми.

📍Балчик

Балчик е разположен на 40 км от Варна и на 20 км от Каварна. Град с древна история, която до ден днешен се съхранява със забележителностите, които се намират там! Балчик е едно невероятно градче, което впечатлява всеки един негов посетител. С невероятната си красота и спокойствието, което то излъчва, остава в сърцето на туристите! Двете задължителни места за посещение са Ботаническата градина и Дворецът на румънската кралица Мария Единбурска, обединени в уникален архитектурно-парков комплекс! Едно от най-любимите места там беше кактусовата градина, която се оказва, че е втората по големина такава колекция в Европа. Е, аз си имам една голяма слабост към сукулентите, така че прекарах доста дълго време там, хаха, но беше наистина райско… като изключим жегата! Всъщност моят съвет е, че най-добрите часове за посещение на тези 2 забележителности са сутрешните, тъй като след това става ужасно топло, а сенчестите места са малко!

Дворецът е бил лятната резиденция на румънската кралица Мария, като изграждането му започва през 1924 година и е завършен през 1936 г.

Работното време на комплекса е всеки ден от 8.30 до 18.00 ч. Наскоро разбрах, че са обновили и крайбрежната алея на Балчик, така че може да посетите и нея!

📍 Мидената ферма “Дълбока” в село Българево

Ако сте фенове на морската храна, то няма как да не посетите и мидената ферма “Дълбока”, където се отглеждат екологично чисти черноморски миди. Тя е сгушена в един от най-чистите заливи – Калиакренски залив. Ресторантчето е изключително приятно – разположено е на брега на залива, откъдето се открива една невероятна гледка. Атмосферата там е толкова зареждаща, а храната толкова вкусна! Хареса ми това, че ресторантчето е непринудено и ненатруфено и точно това е чарът му! Опитахме всякакви видове миди и мидни ястия, риба (чернокоп и калкан), раци и дори миден десерт… да, звучи доста странно, но беше много вкусен!

img_4248

📍 Нос Калиакра

На 12 км от Каварна се намира едно от най-красивите места по Северното Черноморие, а именно нос Калиакра, който е вдаден на 2 км навътре в морето, наподобява полуостров и се издига над 70 метра отвесно над водата. Отивайки на носа, аз почувствах една невероятна свобода! От него се разкриват зашеметяващи гледки, които ще ви оставят без дъх. Освен красивите гледки, там може да откриете параклис, музей, ценни археологически експонати и ресторант. Енергията на това място е изключително силна и зареждаща! Това е една от забележителностите, която непременно трябва да посетите! А докато бяхме там видяхме и делфинчета, но толкова много се ентусиазирах, че забравих да снимам, хаха! 😄

Има и няколко местенца, които не успяхме да посетим, но си обещахме, че и до тях ще стигнем! А те са:

📍 Залив Болата

📍 Яйлата

📍 Тюленово

📍 Фарът на Шабла

📍 Устието на река Камчия

Е, прекрасни хора, това е всичко от мен! Беше ми изключително приятно да пиша точно на тази тема и да си припомня емоциите, които преживяхме!

А вие посещавали ли сте някои от тези забележителности? 😊

Kisses, Steffani

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s