#LovelyFebruary: Barcelona Travel Guide

Здравейте, прекрасни хора!

Добре дошли отново в блога ми!

В тази понеделнишка сутрин, която за мен започна някак си тягостно, защото ми се искаше да остана още дълго в леглото, но пък задачките бързо ме издърпаха от него, ще си говорим за пътувания. Ще си помечтаем за топла Испания, за весела Барселона! Ще ви разкажа за приключенията ми във втория по големина град в Испания, как завърши 2019-та и започна 2020-та!

Истината е, че преди да го посетя, знаех толкова малко за него и смятах, че той се изчерпва с Камп Ноу и Саграда Фамилия. Но този град ме впечатли с неговата чаровност и цялата тази силна енергия, която притежава! Има и толкова много забележителности, за които ще ви разкажа след малко!

Прекарахме в града 5 дни като посрещнахме и Нова Година на това магично място! Всеки ден изминавахме по 20 000+ крачки, но пък и използвахме градския транспорт (автобуси, метро, влакове), който е изключително удобен! Учудващо, за това време от годината времето беше изключително слънчево и топло, което направи престоя ни повече от страхотен!

В този пост ще се опитам да събера местата, които си заслужават да бъдат посетени, както и малко повече информация за тях. Да започваме!

1. Sagrada Familia (Temple Expiatori de la Sagrada Familia)

Това беше и първата забележителност, която посетихме. Изключително красиво и интересно място! Недовършеният шедьовър на Гауди и символът на Барселона. Изгражда се повече от 120 години насам и ще бъде завършена през 2026 година, когато и се навършват 100 години от смъртта на Антонио Гауди. В Sagrada Familia се смесват неоготическия и модернистичния стил, основаващ се на естествените форми в природата. Мога да кажа, че това място както отвън, така и отвътре е пълно със символизъм и задължително трябва да бъде посетено!

2. Площад “Каталуния”

Площад “Каталуния” е сърцето на Барселона! Там, където всички хора се събират – едно любимо място за срещи!

До 19 век тук не е имало нищо друго, освен няколко конюшни. С промяната на архитектурният план на града, мястото било планувано да се превърне в площад. Собствениците на парцела обаче отказали да го продадат и затова били изгонени, а имотът им – иззет. През 1902 г. започнало строителството на първия площад, а през 1929 г. той бил преустроен за Световното изложение.

3. Парк “Гюел”

Още едно от уникалните творения на Гауди! Замислен като градоустройствен проект, Еузебио Гюел, разполагащ с хълмиста земя с площ от 17 хектара, решава да го превърне в жилищен квартал с много зелена площ. Предвиждало се построяването на 60 къщи, всяка със свой двор. Гюел възлага проекта на своя приятел Антонио Гауди, като работата по създаването на жилищния комплекс продължава до 1914 г, когато е спрян, поради липсата на интерес към закупуване на имоти. По-късно градската управа става собственик на парка и го превръща в безплатен и достъпен за всички. Важно е да си отделите повече време за парк “Гюел”, защото съм сигурна, че ще прекарате ужасно много време там в наслаждаване на природата и на архитектурата, създадена от великия Гауди. От него се разкриват и страхотни гледки.

4. The Kiss of Freedom

The Kiss of Freedom е едно instagramable местенце, което много исках да посетя. Тази стена се намира на една скрита пресечка близо до катедралата на Барселона. Това огромно произведение на изкуството е създадено от Джоан Фонтуберта през 2014 година. Когато го погледнете отблизо, можете да видите, че това всъщност е мозайка, направена от отделни снимки, показващи „моменти на свобода“. Тези снимки всъщност са събрани от хора по света. С две ръце препоръчвам да посетите това красиво местенце и да го разгледате, да видите всяка една снимчица и да разберете как за всеки човек моментът на свобода е различен!

5. Готическият квартал

Готическият квартал в Барселона е едно от най-посещаваните места в града. Този забележителен квартал е изпълнен с впечатляваща история и мистериозни алейки. Тук и прекарахме ужасно много време, разхождайки се из малките, тесни улички, опитвайки се да се насладим прекрасния чар на това, кипящо от живот, местенце.

6. Аквариумът и пристанището

В близост до яхтеното пристанище и в края на оживената търговска улица „Ла Рамбла“, е и аквариумът дълъг 80 метра, а обитателите в него са около 11 хиляди вида. Сред шестте милиона литра вода в това водно царство съжителстват над 450 невиждани и непознати морски животинчета. Формите им са причудливи, а цветовете неописуеми. И ето това местенце спечели веднага сърцето ми! А едно от най-любимите ми месенца беше там, където са и пингвините, които са ми огромна слабост.

7. Триумфалната арка

Точно срещу входа на парка на Цитаделата ще намерите и Триумфалната арка. Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждение“. Причината е да се изрази уважение към всички нации, които участвали на изложението. Построена от червени тухли в типичен мавритански стил, изключително красива и внушителна!

Е, разбира се, има и още много много местенца, за които искам да ви споделя, но постът ще стане изключително дълъг, защото добре знаете, че понякога прекалявам с говоренето, хаха. Затова вместо още много говорене, ще прикача снимки от различни местенца, които са ме впечатлили!

img_4841

img_4780
Кафе с гледка!

 

Силно се надявам този travel guide да ви е харесал. С две ръце ви препоръчвам да посетите този цветен и пълен с дух град!

Пожелавам ви една успешна нова седмица!

Kisses, Steffani 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s