Escaping from the city

Здравейте, мили хора!

Август може да бъде към своя край, но това не значи, че времето за екскурзии е приключило! Има уикенди, в които просто искаме да избягаме от града и това и правим! София е едно много чаровно място, но понякога може да действа и уморително. Живеем в един много забързан и динамичен свят, изпълнен със стрес и ние самите трябва да намерим начин да се борим с него. А нашият начин е да ходим на планина! В моментите, в които искаме да презаредим, то най-доброто и ефикасно решение е да направим поход.

Затова днес ще ви разкажа и покажа един много лесен преход, който е подходящ и за начинаещите в планинарството. Виждаш го от всяка точка на София, а като се качиш там виждаш всяка една точка на София! Е, мисля, че се досетихте за кой връх говоря- Камен дел! Маршрутът към връх Камен дел е много популярен, освен това е и много лек. Пътят е почти изцяло полегат и както казах вече той е перфектен за хора, които нямат опит в планинарството.

img_8284

Хубавото е, че е близо до София и не губиш време в пътуване.

Към този връх може да се заходи от няколко места. Ние решихме да започнем своя преход от хижа “Момина скала”. Хижата е отправна точка за доста популярни маршрути на Витоша. Хубавото на “Момина скала” е, че пред нея има широка зелена поляна, която е перфектно място за пикник. Пътят до там е 1 час, а през лятото е прохладно, заради сенчестата пътека. Почти през цялото време се върви през букова гора, а чувството е уникално.

Докосването до природата действа наистина освежаващо и презареждащо на организма ни! Планината ни помага да се заредим с положителна енергия, помага ни да се почувстваме спокойни и удовлетворени! Тя подобрява настроението ни, премахва стреса и умствената преумора. 

По средата на прехода се намира и хижа “Родина” , която е изоставена. За нея се разрових в Интернет и историята ѝ се оказа доста интересна. През 1937 година семейство архитекти даряват сградата на железницата. Това е една от най-живописните и красиви хижи в планина Витоша. За съжаление, тя не работи от няколко години насам.

Истината е, че от години не бях ходила на поход в планината и бях забравила свободата, която изпитвам когато съм сред природата. А свободата е личен избор! Със сигурност ще започна да посещавам планината по-често! Защото това, което изпитваш в Балкана е неповторимо!

А гледката от връх Камен дел напълно си заслужаа! Виждаш детайлно всяка една точка от София. Гледката оттам е зашеметяваща! На върха останахме около 1 час, за да се насладим на тази спираща дъха гледка.

img_8884

img_8282

А вие обичате ли да ходите на планина? Как харесвате да прекарвате своите уикенди?

Kisses, Steffani

 

One thought on “Escaping from the city

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s