A different side of Prague

Здравейте, приятели!

Знам, че в последно време се загубих, но това беше главно заради новият облик на блога, който вече е факт и заради още една причина…🙄 Това са пътуванията, които се състояха в последно време. Обичам лятото, защото тогава животът ми е събран в един куфар и обикалям навсякъде с него, хаха! Не съм от хората, които се заседяват вкъщи и винаги търся нови места, които искам да видя, почувствам и преживея по моя си начин!

И днес съм тук, за да ви разкажа за едно от местата, което бързо намери място в сърцето ми, а именно Прага!

Преди 2 месеца завърших и по този повод един много специален човек ми подари екскурзия до това чудесно място. А аз бях на седмото небе! Момичето, което обожава да обикаля и да вижда нови места, посети още една мечтана дестинация, хаха!

От 2 години насам гледам на подаръците по един по-различен начин. За мен е важно да си подаряваме не материални неща, а преживявания. Защото с тях си подаряваме емоции, които оставят спомен за цял живот. Защото с тях се подарява щастие! С тях пълним душата на получателя с много любов, щастие и хармония! Караме го да търси, да намира, да се радва на живота, да го обича!

А вие какви подаръци обичате да подарявате?

А сега е време да ви разкажа за местенцата, които си заслужава да посетите в Прага. Със сигурност, това няма да е от типичните guide постове и няма да видите типичните забележителности!

Времето, което прекарахме в Прага беше ден и половина и това ще бъде постът, в който ще ви покажа как да прекарате пълноценно по-малко от 48 часа в Чешката столица.

Сами избрахме и намерихме дестинациите, които посетихме и тук много ми помогна Pinterest, където можете да намерите абсолютно всичко. 😂 Местата ги записвах в Notes заедно с важна информация за тях. Те, разбира се, са малко по-art, по-интересни и по-различни. Отново ви казвам, тук няма да намерите типичния guide за Прага!

Някои от тях са:

1. Площадът на Стария град // Old Town Square

Площадът е сърцето и душата на града от близо хилядолетие. Полюбувайте се на комбинацията от готическа, романска, рококо, барокова и ренесансова архитектура под формата на колоритни сгради около площада!

Голяма част от пъстрата история на Прага се е съхранила около площада на Стария град под формата на чудесни исторически сгради.

Една от най-забележителните сгради е известният астрономически часовник, който е най-добре запазеният астрономически часовник. Това е третият най-стар астрономически часовник в света и най-старият, който все още функционира. Той показва вавилонско време, старо бохемско време, германско време и сидерично време. Часовникът също показва движението на слънцето и луната през знаците на Зодиака. Красивите ярки цветове са друг очарователен аспект на часовника.

This slideshow requires JavaScript.

2.Дяволския канал // Devil’s Channel

Адрес: Čertovka, 118 00 Prague 1, Czechia

Дяволският канал е едно от най-красивите места в Прага. Това е изкуствен канал, който разделя остров Кампа и Малкия град. Край реката има прекрасни къщи, които дават на канала името „Пражката Венеция“. Дяволският канал някога е бил градска пералня, а старата мелница все още е тук, което прави това място още по-живописно. До преди няколко месеца е имало възможност да се закачат и любовни катинарчета, но сега има забрана както за тях, така и за рисуването на графити.

This slideshow requires JavaScript.

3. Стената на Джон Ленън // John Lennon Wall

Адрес: Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1, Czechia

Стената на Джон Ленън е едно от “готините” места за посещение в града и всеки иска снимка там, но историята е не по-малко интересна. Дълга е около 20 метра и се смята за пражки еквивалент на Берлинската. Тя е част от стената на манастир на Малтийския орден. През 60-те години става известна като “Стената на плача”. Но след убийството на Джон Ленън на 8 декември 1980 г., всичко се променя. Много млади хора отдават почит към великия музикант, именно там. Скоро Джон Ленън става символ и на антиправителствени протести. На стената може да видите изписани текстовете на неговите песни.

This slideshow requires JavaScript.

4. Главата на Франц Кафка // Head of Franz Kafka

Адрес: Charvátova, 110 00 Nové Město, Czechia

Намираща се в частта на Стария град, нестандартната творба е висока 11 метра и тежи 39 тона. Нейн автор е чешкият артист Давид Черни. Екстравагантна, интересна, впечатляваща!

This slideshow requires JavaScript.

5. Паметник в памет на жертвите на комунистическия режим // Memorial to the Victims of Communism

Прага е изпълнена с великолепно улично изкуство и паметници, но някои творби се пренебрегват в полза на други, които имат по-добра локация. Разположени в подножието на хълма Петрин, скулптурите са обезобразени, разкъсани.. те са останки от хора, напомнящи на засегнатите от комунизма. Авторът на творбата отново е Дейвид Черни.

This slideshow requires JavaScript.

6. Мини Айфеловата кула на хълма Петрин// Petrin Tower

Кулата е висока само 60 метра, а за да се изкачите до върха ѝ, ще си направите разходка по 299 стъпала. Билетът за нея не е скъп, а посещението ѝ напълно си заслужава, защото гледката отгоре е феноменална! За по-мързеливите има и асансьор, който изглежда по-страшен, отколкото стълбите, хаха.

This slideshow requires JavaScript.

7. Огледалният лабиринт // Mirror Maze

Едно много интересно и забавно място, което ще ви накара да се почувствате като малко дете! Входът беше 150 крони, а вътре има всякакви огледала, изкривяващи реалността.

This slideshow requires JavaScript.

А ето и местата, които ни се искаше да посетим, но нямахме време:

• Библиотеката “Страхов” // Strahov Library

Адрес: Strahovské nádvoří 132/1, 118 00 Praha 1-Hradčany, Czechia

• Тунелът от книги в Общинската библиотека // Municipal Library of Prague

Адрес: Mariánské nám. 98/1, 110 00 Josefov, Czechia

• Статуята на Франц Кафка // Statue of Franz Kafka

Адрес: Dušní, 110 00 Staré Město, Czechia

 

….и още красиви гледки…

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

П.П. Много ми се искаше да снимам и видео за IGTV, но пък реших да се насладя максимално на момента и оставих телефона настрана. В последно време сме забравили какво е това, така че при първа възможност го направете и вие! 😊

Kisses, Steffani

One thought on “A different side of Prague

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s