A place to go

Здравейте, приятели!

Добре дошли отново в моя блог!

Знам, че в последно време въобще не съм активна тук и в Instagram, но това си има съвсем основателна причина- престоят ми тежки изпити и имам ужасно много за учене. Е, и въпреки това супер много ми се пише в блога, затова отделям 1 час за най-приятното ми занимание! Днес ще ви разкажа за едно много интересно място, на което си заслужава да отидете.

Както знаете през 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата и това е повод за гордост! Цялата година ще бъде изпълнена с различни събития, за които може да разберете тук. И днес ще ви покажа една от настоящите изложби в града, а именно- “Дим. Истории за тютюна”.

snapseed-8

Изложбата е разположена на едно от най-емблематичните места за град Пловдив- тютюневите сладове. Може да я видите до 30 март в СКЛАД (улица “Екзарх Йосиф” 16, етажи 2 и 3). Състои се от 4 зали, в които е показана историята на тютюна и присъствието му в живота на българите.

Нещо много различно и завладяващо. Защото тютюнът има интересна история, която едва ли сте очаквали да чуете. 😄

img_0403

“Никотиновото растение, донесено от Колумб в Европа, винаги е носило със себе си идеята за конфликт между крайностите. Между удоволствието и вредата, между богатството на едни и мизерията на други. През струйката дим може да се видят процесите на еманципация, зараждането на цели съсловия в българското общество и социалното съзряване на други. Димът е основен персонаж в окопите по време на войните, в кафенетата пълни с писатели и художници, водещи интелектуални спорове, в бохемските нощи на социализма, оставайки си може би единствената наистина конвертируема стока, по всяко време и във всяка епоха извън пределите на България.

Тютюневите истории са разказани с много образи, живи и въздействащи. С гласовете на отдавна забравени хора и през малко познати факти. Те разказват една различна история на България, предлагат нов фокус върху познати събития.”

img_0367

img_0373

img_0382

img_0339

img_0392

img_0438

Това е една уникална част на града, където историята не е забравена!

И това е място, което си заслужава да посетите. Имате още малко време да го направите! А ако не успеете.. сигурна съм, че ще има още много интересни и различни събития в Европейската столица на културата.

Kisses, Steffani

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s